Thursday, August 8, 2019

Nak masak apa ye hari ini? Masak lemak cili api rebung buluh madu dengan daging la.

Hai semua, post hari ini kita nak cerita pasal masakan berasaskan rebung buluh. Mesti ramai yang tahu akan masakan lemak cili api kan? Jadi hari ini jom kita cuba resepi ini dengan rebung buluh madu  yang manis ni beserta daging lembu yang dihiris nipis. Jom kita mula :)

Bahan-bahan:

200 gram daging lembu – dihiris nipis
3 Batang rebung saiz sederhana – dihiris bulat dan nipis, kemudian rebus bersama sedikit garam hingga empuk, toskan.
1 Cawan santan pekat – jika kurang boleh ditambah
1 Keping asam gelugur
1 Batang serai – diketuk
1 Bawang merah besar (dikisar)
3 Biji cili api merah (dikisar)
1 Inci kunyit hidup (dikisar)
2 Ulas bawang putih (dikisar)
Air secukupnya
Garam dan gula secukupnya.


Cara penyediaan:

1. Sediakan periuk yang bersaiz sesuai. Gunakan api sederhana kecil.
2. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi kedalam periuk. Masukkan air, serai serta daging kita yang telah dihiris nipis ke dalam periuk. Biar mendidih dan daging empuk.
3. Setelah mendidih, kita akan masukkan santan pekat. Teruskan kacau untuk mengelakkan santan pecah minyak. Nanti masak lemak kita tak cantik pula :)
4. Terakhir, masukkan rebung yang kita dah proses tadi. Kita akan perasakan gula dan garam 2 ke 3 minit sebelum api tutup. Siap.
5. Padamkan api dan MASAK LEMAK CILI PADI REBUNG MADU DAN DAGING siap untuk dimakan. Senang bukan??

sekadar gambar hiasan.


P/s: Masak lemak ni, saya secara peribadi akan padankan dengan ikan pekasam. Jauh betul penangan 2 lauk ni. Nak nak makan dengan nasi panas. Yummyy. Semoga bermanafaat dan selamat berhujung minggu.



No comments:

Post a Comment